Kledinggaatjes repareren zonder naald

Kledinggaatjes wat nu?

Je kent het wel, die irritante mysterieuze gaatjes in je shirt. De oorzaak is niet slijtage, maar het breken van een draadje in de stof. Mysterie opgelost, maar dat gaatje in je kleding zit er toch maar mooi. De grote vraag is natuurlijk, kan je het nog repareren?

Repareren met Vliesofix

Je denkt misschien, maar ik ben helemaal niet handig met naald en draad, Dat is ook helemaal niet nodig. Zo’n gaatje valt makkelijk te repareren, ook zonder naald en draad. Het enige dat je nodig hebt, is Vliesofix. Dit is een tweezijdig opstrijkbare stof, waarmee je stof op stof vast kunt zetten. Je kunt het kopen in hobby- en/of stoffenwinkels. Je koopt het per meter of per vel.

Zo werkt het

Naast Vliesofix heb je de volgende zaken nodig:

 • het beschadigde shirt
 • strijkijzer
 • strijkplank
 • hittebestendig papier
 • water (om de theedoek of zakdoek nat te maken)
 • theedoek of zakdoek

Als je alle benodigdheden hebt, kan je aan de slag.

 1. Leg het shirt met de binnenkant naar buiten op de strijkplank en strijk het glad. Als het is afgekoeld breng je met je vingers de randen van het gat bij elkaar, zodat het zo klein mogelijk wordt.
 2. Leg een stuk hittebestendig papier op de strijkplank en leg het shirt erbovenop. Je knipt dan een stukje Vliesofix af op de maat die je nodig hebt. Dit moet groter zijn dan het gaatje.
 3. Zet je strijkijzer op de wolstand. Leg dan een theedoek of zakdoek over je shirt, zodat de Vliesofix goed blijft liggen. Maak de doek een beetje nat.
 4. Zet dan het strijkijzer op de vochtige plek. Laat je strijkijzer een paar seconden op de doek staan. Til het daarna langzaam op.
 5. Verwijder dan het hittebestendig papier en keer het shirt weer binnenstebuiten zodat de juiste kant boven ligt. Als de draden niet bij elkaar gekomen zijn, dan herhaal je alle bovenstaande stappen nog een keer.

Je kunt deze methode ook gebruiken voor het herstellen van andere kledingstukken waar een gaatje in zit. Het gaatje mag niet groter zijn dan vijf centimeter, dan werkt deze methode helaas niet.

Nog veel meer mogelijkheden met Vliesofix

Vliesofix kan je ook gebruiken om je kleding mee op te pimpen. Zo kan je applicaties uit een leuke stof knippen en die met Vliesofix op een kledingstuk strijken of hiermee een tas versieren.

Als je het stappenplan volgt, gaat het jou ook zeker lukken en zal je lang plezier hebben van je gerepareerde kleding.